Pasianssin säännöt

Seuraavassa käydään lyhyesti läpi Klondiken, Vapaakentän ja Sheriffin säännöt.

Klondiken säännöt


Klondike-pasianssissa on tavoitteena saada kortit järjestettyä neljään pinoon maittain ässästä kuninkaaseen. Kortit jaetaan ensin seitsemään aloituspinoon, joissa vasemmalta oikealle päin seuraavassa pinossa on aina yksi kortti enemmän kuin edellisessä, ja pinojen päällimmäiset kortit ovat kuvapuoli ylöspäin. Ensimmäisessä pinossa on yksi kortti ja seitsemännessä siis näin ollen seitsemän. Jäljelle jäävät kortit jäävät pakkaan, josta niitä nostetaan pelin kuluessa.

Aloituspinoissa kortteja saa pinota toistensa päälle niin, että kortin päälle voi laittaa yhtä arvoa pienemmän erivärisen kortin. Esimerkiksi pataviitosen päälle voi laittaa herttanelosen.

Kun aloituspinosta paljastuu kuvapuoli alaspäin oleva kortti, sen saa kääntää oikein päin. Tyhjään aloituspinoon voi pohjalle laittaa kuninkaan.

Kortteja kerätään maittain neljään lopetuspinoon ässästä kuninkaaseen. Pakkaa käydään läpi pelin kuluessa kääntämällä päällimmäinen kortti auki ja katsotaan sopiiko kortti peliin.

Peli loppuu, kun kaikki kortit ovat lopetuspinoissa.

Vapaakentän säännöt


Kortit jaetaan kahdeksaan pystyriviin, kuvapuoli näkyvissä. Neljässä rivissä on 7 korttia, lopuissa on 6. Vain rivin päällimmäinen kortti on pelattavissa.

Pystyrivien lisäksi vasemmassa yläkulmassa on neljä vapaakenttää, joita voi käyttää apuna korttien siirtelyssä. Kortit tulee siirtää pois pelistä järjestyksessä oikealla ylhäällä oleviin paikkoihin (kotipinoihin) maittain.

Yksittäisen kortin voi siirtää:

*pystyrivistä toiseen, jolloin kortti sijoitetaan joko tyhjään paikkaan tai toisen kortin päälle, kun edellinen kortti on yhtä suurempi ja eri väriä (esim. punainen 3 menee mustan 4:n päälle). Ässät ovat arvoltaan ykkösiä.

*pystyrivistä vapaakenttään, jolloin paljastuneen kortin voi siirtää tyhjään alueeseen.

*vapaakentästä pystyriviin, samoilla säännöillä kuin pystyrivistä toiseen.

*pystyrivistä maan kotipinoon numerojärjestyksessä ässästä kuninkaaseen. Kotipinot eivät riipu toisistaan.

*vapaakentästä kotipinoon, samoilla säännöillä kuin pystyrivistä maan kotipinoon.

Sheriffi Tripeaksin säännöt


Sheriffi Tripeaksissa on tavoitteena kerätä kaikki kortit samaan pakkaan. Säännöt ovat yksinkertaiset: pakkaan voi laittaa pelipöydältä kortteja, jotka ovat yhden arvon päässä pakan päällimmäisestä kortista.

Esimerkiksi jätkän päälle voidaan laittaa vain kymppi tai rouva. Maalla ei ole merkitystä. Peli loppuu, kun kaikki kortit ovat pakassa.